Wednesday, February 28, 2007

Οι «Ρόδες» ζωντανά με... την ψυχή στο στόμα

Επιστολή του Νικήτα Κλιντ (πρώην «Αctive Member», νυν «Ρόδες»)
«Αν έχει πάρει το μάτι σας το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, τότε δεν νομίζω να ακούγεται παράξενο ότι η επόμενή του ταινία πήγε στις Κάννες και κέρδισε το βραβείο Ελλήνων κριτικών στο δικό μας (;) φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία είναι βήματα πιο πέρα από οτιδήποτε και βγαίνει με τον τίτλο «Η ψυχή στο στόμα».
Παρόλα αυτά έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης και η παρέα του (cast + crew) άρχισαν να ψάχνουν μια εταιρεία διανομής για το φιλμ. Από τις 22 Φλεβάρη λοιπόν θα παίζεται επιτέλους στην Αθήνα, (μόνο) στην αίθουσα του Microcosmos. Ευτυχώς που πήγε και στις Κάννες δηλαδή...
Υπάρχει κι ο Microcosmos κι υπάρχει κι ο μικρόκοσμος
Ο Οικονομίδης τέλος πάντων κατάφερε να βρει λεφτά, χρόνο και ψυχή να γυρίσει το φιλμ, δουλεύοντας πάνω κάτω όπως και στο «Σπιρτόκουτο»: Με μια δεμένη παρέα ηθοποιών, τεχνικών και συνεργατών η οποία κλείστηκε 9 μήνες προβάροντας, γράφοντας, ξαναγράφοντας... κάτι σαν ψυχολογικό πείραμα ή σαν τυχερή μπάντα.
Ο Ερρίκος Λίτσης επιστρέφει και τα σπάει ακόμα περισσότερο με την ερμηνεία του, δίνοντας ζωή σ’ έναν χαρακτήρα σύμβολο, ένα αυριανό εικόνισμα για τους punk ευλαβικούς που είναι να ‘ρθουν.
Με το Γιάννη Oικονομίδη κολλήσαμε όταν κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο «Στη γιορτή της φαντασίας» βρίσκοντας κοινό έδαφος στην αμεσότητα του λόγου, σεναριακά και στιχουργικά. Οταν λοιπόν μας κάλεσε για μια προβολή στο Nixon (ένα μπαράκι που το έχει ο Λάμπρος, ένας ανεξάρτητος κινηματογραφικός παραγωγός στο λειτούργημα) της καινούριας του ταινίας, γουστάραμε με χίλια. Η βραδιά εκείνη ξεκίνησε με το σοκ της ταινίας στην ιδιωτική αίθουσα του παράξενου ρετρό μαγαζιού στο Γκάζι. Στη συνέχεια αποφασίστηκε, εν μέσω ξυδιών και τσιγάρων και με συμβολικό φόντο το πορτραίτο του Ρίτσαρντ Νίξον, να κάνουμε μια συναυλία-υποστήριξη της ταινίας, αφού οι εταιρίες διανομής κάνανε το παγώνι. Στη συνέχεια ο Νίκος Τριανταφυλλίδης και τα παιδιά του Gagarin ενθουσιάστηκαν κι έτσι κανονίστηκε για τις 17 του Φλεβάρη – 5 μέρες πριν την πρώτη επίσημη προβολή.
Στη συναυλία θα παιχτούν επιλεγμένα κομμάτια από τον πρώτο και από τον αναμενόμενο δεύτερο δίσκο, μαζί με κάποιες αρρωστημένες διασκευές. Οι Καμουφλάζ θα ανοίξουν τη βραδιά. Παράλληλα θα προβάλλονται πάνω στη σκηνή και τη μπάντα λουπαρισμένες σκηνές από την ταινία. Στο ενδιάμεσο των τραγουδιών ηχητικό υλικό και διάλογοι... Στη συνέχεια θα παίξουν οι Ερρίκος Λίτσης και Vertical στα πλατό. Το όλο θέμα θα έχει τη σκοτεινή θαλπωρή ενός συναυλιακού πάρτι... με τη ψυχή στο στόμα».

No comments: