Wednesday, March 7, 2007

13οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Έκθεση:«Φως, Ουρανό, Θάλασσα, Γη»,

12 -26 Μαρτίου 2007

Μαθητές Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΤΕΕ ζωγραφίζουν, εμπνευσμένοι από «Φως, Ουρανό, Θάλασσα, Γη», όπως είναι το θέμα στους 13ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Ζωγραφικής. Τα έργα, που διακρίθηκαν -απέσπασαν το Α΄, το Β΄ και το Γ΄ βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες-, θα φιλοξενηθούν από τις 12 μέχρι τις 26 Μαρτίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον πρώτο όροφο, στη Μονή Λαζαριστών –τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου, στις 12:30.

Οι επισκέπτες της έκθεσης –διοργάνωση των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Σταυρούπολης και του Κ.Μ.Σ.Τ.- θα έχουν την ευκαιρία να δουν περίπου 120 έργα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, τα έξι πρώτα βραβεία από κάθε Περιφέρεια Εκπαίδευσης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Δ. Καρατάσιος επισήμανε ότι: «Η από κοινού παρουσίαση των έργων που θα διακριθούν σε περιφερειακό επίπεδο αποτελεί μία θαυμάσια πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας που θα δώσει την ευκαιρία στους νέους μας να προβάλουν το έργο τους σε συμμαθητές τους απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και στο ευρύ κοινό. Ευχαριστούμε θερμά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών και τον Δήμο Σταυρούπολης για την εξαίρετη συνεργασία μας και την καθοριστική συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες έχουν καθιερωθεί πλέον ως κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός, που έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, την προώθηση της συνεργασίας, και της επικοινωνίας μεταξύ των νέων μας και την ενεργή σύνδεση των σχολείων με τους τοπικούς φορείς και την ευρύτερη κοινωνία. Καλλιεργούν το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν η δημιουργική σκέψη, η φαντασία, η αισθητική και καλλιτεχνική ευαισθησία των μαθητών μας. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η αισθητική αγωγή δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο αλλά φορέας αλήθειας, εργαλείο σκέψης και μάθησης».

Ο πρόεδρος του Κ.Μ.Σ.Τ., Γιώργος Τσάρας υπογραμμίζει ότι «Για άλλη μια φορά το Κ.Μ.Σ.Τ. έρχεται να αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση του να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Με την παρούσα έκθεση ενισχύουμε τη σχέση μας με την εκπαιδευτική κοινότητα –σχέση που ήδη καλλιεργείται συνειδητά μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου- και προπάντων δίνουμε ένα βήμα στους εν δυνάμει καλλιτέχνες, που μπορεί να προκύψουν ήδη από τους μαθητικούς κύκλους».

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά από τις 12 μέχρι τις 26 Μαρτίου (11:00-19:00), ενώ στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα και στην Αθήνα.

13οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες

Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες είναι ένας ετήσιος θεσμός του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των σχολείων της Κύπρου. Περιλαμβάνει αγώνες Θεάτρου, Μουσικής, Χορού και Ζωγραφικής, οι οποίοι διεξάγονται σε δύο φάσεις. Οι μαθητές διαγωνίζονται αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο στο είδος των αγώνων που έχουν επιλέξει. Στη συνέχεια οι συμμετοχές που προκρίνονται από τις κατά τόπους Κριτικές Επιτροπές λαμβάνουν μέρος στην Μαθητική Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης που διεξάγεται κάθε άνοιξη στην Αθήνα.

Το σύνολο των εκδηλώσεων των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων, πέρα από μια μεγάλη γιορτή για μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτούς μια ευκαιρία να εκφρασθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες, αλλά και για μερικά παιδιά ο προθάλαμος για επαγγελματική ενασχόληση με αυτές. Δίνουν ακόμα την ευκαιρία να εδραιωθούν οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ μαθητών και καθηγητών και να καλλιεργηθεί το πνεύμα της συνεργασίας.

Τη χρονιά αυτή οι συμμετοχές των μαθητών στα Αγωνίσματα της Ζωγραφικής, της Μουσικής στην υποκατηγορία Σύνθεση και του Χορού στην υποκατηγορία Χορογραφία Σύγχρονου Χορού έχουν το κοινό θέμα « Φως, Ουρανός, Θάλασσα, Γη ».

INFO

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη

13οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 12-26 Μαρτίου 2007

Εκθεσιακός χώρος: Μονή Λαζαριστών

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 11:00-19:00

Εγκαίνια έκθεσης: 12 Μαρτίου στις 12:30, Μονή Λαζαριστών

Πληροφορίες για το κοινό

Κ.Μ.Σ.Τ. Μονή Λαζαριστών Τ. 2310 589140-143

www.greekstatemuseum.com

info@greekstatemuseum.com

Τομέας Προβολής και Επικοινωνίας Κ.Μ.Σ.Τ.

Χρύσα Ζαρκαλή / 6945114343

Γιώτα Σωτηροπούλου / 6972336261

Τ. 2310 589152, F. 2310 589210

press@greekstatemuseum.com

Γραφείο Τύπου

Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας

Αμαλία Καραμήτρου

Τ. 2310 474810 F. 2310 474328

mail@kmaked.pde.sch.gr

No comments: