Tuesday, March 13, 2007

Η ατζέντα του εξωγήινου (9/3-15/3)

Είμαι ο Χολιβίν, από το Σείριο, επισκέπτης του πλανήτη σας, και ζω 3.000 γήινα χρόνια. Σημειώνω εδώ το πρόγραμμα της προσεχούς εβδομάδας, να μη χανόμαστε...

9 Μαρτίου
Τα έλεγα στο Θεόδωρο της Ηπείρου, αυτός το χαβά του. Σήμερα τον ρήμαξε ο Ασάν στη μάχη της Κλοκοτίνιτσας (1230). Παράξενη μέρα. Σημαδεύεται από την πρεμιέρα του «Ναβουχοδονόσορα» του Βέρντι, στο Μιλάνο (1843). Τον ξέρουμε ως «Ναμπούκο» και τον βάφτισαν έτσι οι Κερκυραίοι της εποχής! Εχει γενέθλια η Μπάρμπι (σήμερα γίνεται 48 ετών...), αλλά και ένα μεγαλείο του αμερικάνικου ονείρου, η Φορντ Μάστανγκ, που γεννήθηκε το 1964 και σήμερα είναι ανάμνηση. Θέλετε και νόμους; Ε, σήμερα, το 1981, το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας βάφτισε «λαχανικό» το κέτσαπ, για να παραμείνει στις μαθητικές καντίνες!

10 Μαρτίου
Σήμερα, το 1876, έγινε το πρώτο σωστό τηλεφώνημα. Το έκανε ο Μπελ και είπε «Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω». Ο Λουδοβίκος Φίλιππος, ο Βουρβώνος βασιλιάς, για να ξεμπερδεύει με τους απείθαρχους Αλγερινούς, ίδρυσε( 1831) τη Λεγεώνα των Ξένων, και έκτοτε την έχουμε δει σε 400 κινηματογραφικά έργα να θάβεται στην άμμο, αλλά με γενναιότητα. Πριν 25 χρόνια είχαμε μία σπάνια σύνοδο των εννέα πλανητών μας. Για τους περίεργους, σήμερα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κλείνει τα πενήντα.

11 Μαρτίου
Τρία χρόνια από το χτύπημα της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη, με 192 νεκρούς. Πεθαίνει (1931) ο Μουρνάου, ο σκηνοθέτης του Μεφίστο. Εχουν γενέθλια η Ντομινίκ Σαντά (59) και η Νίνα Χάγκεν (52). Τυχερή μέρα για το Βέρντι. Ιδια μέρα ανέβασε το Ριγολέττο (1851) και το Δον Κάρλος(1867). Μία σημαδιακή απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίζουν το Νόμο Δανεισμού και Εκμισθώσεως, που επιτρέπει την απεριόριστη παροχή όπλων στην Ευρώπη εναντίον του Αξονα (1941) και ρίχνει στα χρέη τη Γηραιά Ηπειρο, αφού βεβαίως νικήσει..

12 Μαρτίου
Το 1894 κυκλοφορεί πρώτη φορά κόκα κόλα σε μπουκάλι. Τα πλήθη παθαίνουν γενική πλάκα και αρχίζει τρομερή κατανάλωση. Το 1938, Ανσλους, η ένωση της Γερμανίας με την Αυστρία, που γίνεται χωρίς πολλά ντράβαλα και συνδέει τις δύο χώρες σε όλη την διάρκεια του πολέμου. Γεννιούνται ο Γκαμπριέλλε Ντ' Ανούντσιο, ποιητής- ήρωας της Ιταλίας( 1863), ο φοβερός χορευτής Νιζίνσκι, Πολωνός (1888) και ο Τζακ Κέρουακ (1922). Το μυαλό μου είναι στο σαξόφωνο του Τσάρλι Πάρκερ που δεν ακούγεται από το 1955 ζωντανά.

13 Μαρτίου
Συγκλονιστική φιλελεύθερη είσοδος της Γαλλίας στο λαμπρό εικοστό αιώνα. Με νόμο απαγορεύει την εργασία γυναικών και παιδιών πάνω από έντεκα ώρες την ημέρα. Εχει ήδη ανακαλυφθεί ο πλανήτης Ουρανός (1781), αλλά δεν νομίζω ότι μέτρησε πολύ στη διαμόρφωση ωραρίων. Γερνάει και ο Νιλ Σεντάκα, γεννημένος σήμερα το 1939. Ω Κάρολ και τουίστ. Την παράσταση κλέβουν οι Βιετναμέζοι που το 1954 ενεργούν τη μεγάλη του επίθεση στο Ντιέν Μπιέν Φου εναντίον των Γάλλων. Η νίκη τους είναι απόλυτη και πιστεύουν ότι κανένας δεν θα τους απειλήσει πια. Αμερικανοί σύμβουλοι κάνουν μία βόλτα στη γαλλική αυτή αποικία, να κόψουν κίνηση.

14 Μαρτίου
Σήμερα το δολάριο συνδέθηκε (1900) με τη χρυσή του βάση. Ξεκινά η μεγάλη εξάπλωση του νομίσματος, που δεν θα ανακοπεί από την άρση της χρυσής βάσης, 72 χρόνια αργότερα. Καλύτερα να χρωστάς, είπαμε... Γεννιέται η Dianne Arbus, φωτογράφος (1923), ο Μπίλι Κρίσταλ, διασκεδαστής και ηθοποιός (1947) και ο φιλότιμος Κουίνσι Τζόουνς (1933). Πεθαίνει ο Κάρολος Μαρξ (1883). Ενα εναλλακτικό σύστημα, το Linux, εμφανίζεται δειλά το 1994.

15 Μαρτίου
Η καταλανική εταιρεία (1311) αφού πέρασε διά πυρός και σιδήρου το Βυζάντιο, νικά το Φράγκο ηγεμόνα των Αθηνών στον Αλμυρό και εγκαθιστά ένα βασίλειο που θα κρατήσει δύο γενιές. Πεθαίνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ενώ η μέρα είναι αφιερωμένη στον Ιούλιο Καίσαρα. Σήμερα, στις Ειδούς του Μαρτίου (έτσι μετρούσαν οι Ρωμαίοι τον χρόνο) το 44 π.Χ., ρωτάει τον Βρούτο γιατί ακριβώς τον μαχαιρώνει, μαζί με την υπόλοιπη δημοκρατική συντροφιά.

No comments: