Thursday, March 15, 2007

ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ……


… (και ελπίζουμε να συνεχίσουν να το κάνουν για πολλούς μήνες ακόμη) πάνω από τα κλαδιά του δέντρου στο ύψος της Τσιμισκή 22…

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ - HAPPENING που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, στο χώρο του αιθρίου του Παλιού Ταχυδρομείου (κτίριο καταστήματος Old Post) και του πεζοδρομίου που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου επί της οδού Τσιμισκή 22,στη Θεσσαλονίκη.

Η Εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των δράσεων-προωθητικών ενεργειών που προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο έτος 2007, με στόχο τη δημιουργία ενός ανανεωμένου προφίλ για την αγορά της πόλης μας.

Συμμετείχαν:
Slide Show: Αχιλλέας Σαββόπουλος, Εγκατάσταση: Θανάσης Ράπτης, Studio: Βασίλης Καρκατσέλης, Σύγχρονος Χορός: Δρώσα Μάζα, Συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής: Ατθίδες, Happening: Σάκης Οταμπασίδης, μουσικό happening: Χρήστος Μπάρμπας, Video Clips: Vorlike, Ταινίες μικρού μήκους: Ομάδα Ανάργυροι, Τηλεοπτικό Δίκτυο: Σταύρος Δαγτζίδης.

Ταινίες του Man Ray και του Svankmayer.
Φωτογραφίες: Καίτη Παπαναούμ, Σάκης Οταμπασίδης, Θοδωρής Σινάνης, Σταύρος Δαγτζίδης, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Ράπτης, Αθηνά Κάλτσικα, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Στέλιος Λάλας.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να ανοίξει τα όρια της φωτογραφίας και προς τους δημιουργούς και προς το κοινό της, έστησε σε έναν χώρο της αγοράς, στην καρδιά του κέντρου της πόλης, την τελευταία ημέρα των εκπτώσεων, ένα περιβάλλον κατάλληλο για να φιλοξενήσει μία γιορτή με πρωταγωνιστές τη φωτογραφία, τη μουσική, το θέατρο, το
video και άλλους εξωφωτογραφικούς παρονομαστές. Μία συναρμογή ετερόκλητων μορφών έκφρασης και δράσης, με happenings και performances, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, κατάφερε με τη συνέργια των παρόντων δημιουργών και τη βοήθεια των ενεργητικών θεατών, στη βάση ενός ελάχιστου προγράμματος, να διευρύνει τις μορφές επικοινωνίας, και με το φωτογραφικό έργο, και μεταξύ των ίδιων των δημιουργών.
Σε μία στοά, που μπορεί να θυμίζει τους παραδοσιακούς χώρους εκθέσεων έργων, ένα εσωτερικό και σκεπασμένο με τζαμαρία αίθριο πολυκατοικίας, με τα μπαλκόνια του, προέκταση της παραπάνω στοάς και το πλατύ μπροστά τους πεζοδρόμιο, με τα δένδρα του, τα κλουβιά του τηλεφώνου και τους κάδους απορριμμάτων, ήταν το σκηνικό εντός του οποίου αναπτύχθηκε η δράση και η διάδραση.

Η συμμετοχή των επισκεπτών αλλά και των απλών περαστικών ήταν απρόσμενα ενεργή, η αντίδραση δε των περισσοτέρων ήταν η μεγάλη έκπληξη (οι περισσότεροι δεν πίστευαν στα μάτια τους γι αυτό που έβλεπαν!), καθώς αυτή η γκρίζα πόλη συνηθίζει να προσφέρει πλέον στους δρόμους της μόνο αναμενόμενες εικόνες…

Η δυνατή μουσική, το πολύχρωμο happening με τα εσώρουχα, ο εικονικός ζητιάνος που ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό, η κρυφή κάμερα που αδιάντροπα έκλεβε τις κινήσεις των περαστικών, η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας, η προβολή καλλιτεχνικών βίντεο και φωτογραφιών, το χορευτικό δρώμενο, η ζωντανή παραδοσιακή μουσική και το στούντιο φωτογράφησης άφησαν στους επισκέπτες τις καλλίτερες των εντυπώσεων. Οι καλλιτέχνες ήρθαν, «χτύπησαν» και έφυγαν. Το μόνο που έμεινε να θυμίζει στους περαστικούς το happening είναι τα μάτια παντός καιρού που συνεχίζουν να παρακολουθούν αδιάκριτα τους περαστικούς πάνω από τα κλαδιά του δέντρου …

No comments: