Tuesday, March 13, 2007

Σελίδες για γεύση

Γεύση και αμαρτία, συνταγή και έγκλημα, λιχουδιά και αποπλάνηση, διατροφικά εγκλήματα και κέρδος. Το σύμπαν των γεύσεων έχει τόσες πλευρές που, όση μελάνη και να χύνεται, δε φαίνεται να εξαντλεί το ενδιαφέρον του...
της Χάιδως Σκανδύλα

.

Σασπένς καραμελέ
«Το δηλητήριο δεν είναι τόσο απάνθρωπο όσο μια σφαίρα, ούτε τόσο απροκάλυπτο όσο ένα οποιοδήποτε όπλο» έγραφε το 1952 η Αγκαθα Κρίστι στις «Δύο όψεις ενός εγκλήματος». Σε πενήντα από τα περίπου ογδόντα μυθιστορήματά της, η Αγκαθα Κρίστι «σκοτώνει» τους ήρωές της όχι με πιστόλια, λοστούς και στιλέτα, αλλά με δηλητηριασμένα ποτά και εδέσματα. Η Ανν Μαρτινετί και ο Φρανσουά Ριβιέρ, συγγραφείς αυτού του βιβλίου και παθιασμένοι μελετητές του φαινομένου «Αγκαθα Κρίστι», είχαν μια έξυπνη ιδέα: αφαίρεσαν το αρσενικό, τη στρυχνίνη και τις άλλες θανατηφόρες ουσίες από τα εν λόγω πιάτα και τα παρέδωσαν αμόλυντα στον αναγνώστη. Ο,τι εν τέλει προέκυψε είναι κάτι πολύ περισσότερο από 100 θαυμάσιες συνταγές έστω κι αν αυτές είναι ικανές να ανατρέψουν την άποψη πολλών για την «κακοσυστημένη» βρετανική κουζίνα. Μέσα από τις δεκάδες λεπτές μυρωδιές, τις μαρμελάδες, τις ομελέτες, τις τούρτες, τις τάρτες, τις κρέμες και τα φρούτα, συναντάμε ξανά την πραγματική αρχοντιά του πρωινού, την ιεροτελεστία της ώρας του τσαγιού, το κλίμα των ευρωπαϊκών, υπαίθριων πικ-νικ και βεβαίως τις διασημότερες αστυνομικές ιστορίες του κόσμου. (εκδόσεις «Ηλέκτρα») Το βιβλίο περιλαμβάνει 78 συνταγές για μάφινς, μπακαλιάρο ποσέ, τσιζκέικ με λεμόνι, σκόουνς κ.ο.κ., αλλά και για μερικά καθόλου αγγλικά φρικασέ, ραγού κ.ά.


Επικίνδυνες μαγειρικές
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι; Ο Ανδρέας Στάικος απαντά καταφατικά μέσα από το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε και τον έκανε έναν από τους πλέον ευπώλητους Ελληνες συγγραφείς και στο εξωτερικό. Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε στην Αθήνα, όπου και γνώρισε επιτυχία. Οι «Επικίνδυνες μαγειρικές» (εκδόσεις «Aγρα») μιλάνε για τη λαιμαργία του έρωτα, για το ακόρεστο της ηδονής και της ηδυπάθειας, για την πείνα της ανάγκης για επικοινωνία. Δύο άνδρες, μερακλήδες μάγειρες, κονταροχτυπιούνται με τις... κουτάλες τους για την καρδιά της νεαρής, λαίμαργης και όμορφης Νανάς, η οποία παίζει μαζί τους. Μέσα από τα δεκαεφτά κεφάλαια αντιμετωπίζουμε τη γαστρονομία όχι μόνον ως μια τέχνη και μια απόλαυση, αλλά ως τον προθάλαμο, την προϊδέαση ή τη μεταφορά άλλων αισθησιακών απολαύσεων.

Mπουκιά ασυγχώρητη
Κάποιες μπουκιές είναι απλά ασυγχώρητες. Και ο Μόργκαν Σπέρλοκ ακολούθησε ανορθόδοξες μεθόδους για να το αποδείξει. Αν το εξώφυλλο του βιβλίου «Μπουκιά ασυγχώρητη», με το συγγραφέα να καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να καταβροχθίσει ένα πελώριο χάμπουργκερ, σας θυμίζει κάτι, δεν έχετε άδικο. Η ίδια φωτογραφία φιγουράριζε πριν 3 χρόνια στην αφίσα του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ «Super size me». Ο ντοκιμαντερίστας υπογράφει ένα βιβλίο (εκδόσεις «Διόπτρα») με όλα τα στοιχεία της έρευνάς του, που παρουσιάστηκαν και στο ντοκιμαντέρ. Τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που αποφασίζει να τρέφεται αποκλειστικά με φαστ φουντ για ένα μήνα; Ο Σπέρλοκ γίνεται πειραματόζωο και μας μεταφέρει τις... φρικιαστικές λεπτομέρειες. Με χιούμορ...


Aκόμη...
Η Υγιεινή Διατροφή. Βασισμένη στην κινεζική θεραπευτική σοφία
Το μικρό και συνοπτικό αυτό βιβλίο είναι απόσταγμα της κινέζικης διαιτητικής θεραπευτικής, χωρίς πολλούς τεχνικούς όρους. Ο συγγραφέας Μπομπ Φλόουζ είναι ένας από τους πιο διάσημους δυτικούς γιατρούς της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που εφαρμόζει και διδάσκει τις ανατολικές τεχνικές μακροζωίας εδώ και 25 χρόνια. (εκδόσεις «Lector»)


Ingredients
Περιέχοντας περισσότερες από 200 έγχρωμες φωτογραφίες προϊόντων και από τα δύο ημισφαίρια και περιγραφές που διαλύουν κάθε σύγχυση, είναι ένας συναρπαστικός αναλυτικός οδηγός για όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις τροφές. Συγγραφείς οι Loukie Werle και Jili Cox (εκδόσεις «Konemann»)
φοτο ingredients

Αρωματική κουζίνα. Η μαγειρική με μπαχαρικά και μυρωδικά
Στην πρώτη ενότητα του βιβλίου ο Βαγγέλης Δρίσκας (εκδόσεις «Πατάκης») περιγράφει τα αγαπημένα του μπαχαρικά και μυρωδικά και τη μαγειρική τους χρήση. Η δεύτερη και τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένες στις συνταγές.


Γεύση από σεφαραδίτικη κουζίνα
Η Νίνα Μπενρουμπή μας δίνει συνταγές Εβραίων της Θεσσαλονίκης μέσα από αυτό της το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυτράκης».


The naked chef
Τα μυστικά του Βρετανού Τζέιμι Ολιβερ που έγινε πασίγνωστος με τις εύκολες και γρήγορες συνταγές του. (εκδόσεις «Penguin»)

No comments: