Wednesday, March 7, 2007

EΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο…HAYES

του Αλέξανδρου Σαλαμέ
adisalames@yahoo. com

Σας αρέσει δεν σας αρέσει ο Isaac Hayes, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οποια -μουσική- πέτρα και αν σηκώσεις, θα τον βρεις να στέκεται φαρδύς πλατύς από κάτω και να σε κοιτάει με το τεράστιο κατάλευκό του χαμόγελο. Από τους Massive Attack και τους Portishead, μέχρι τον Dr. Dre και τον Snoop Dog, οι περισσότεροι είτε χρησιμοποίησαν samples είτε διασκεύασαν κομμάτια του 65άχρονου πλέον μουσικού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο Isaac Hayes είναι αυτός που «μόρφωσε» μουσικά τους μαύρους καλλιτέχνες, τόσο σε σχέση με την πρώτη ύλη τους, που είναι το hip hop, όσο και στα μουσικά υβρίδια που προέκυψαν στη συνέχεια, όπως το Trip Hop ή το R'n'B.

· Ο…φτωχός πλην τίμιος Isaac

Oταν στις 20 Αυγούστου του 1942 γεννιόνταν ο μικρός Isaac στο παγκοσμίως άγνωστο χωριουδάκι που ακούει στο όνομα Covington, λίγο έξω από το Memphis, τίποτα δε προϊδέαζε για το άστρο που τον ακολουθούσε, καθώς ορφάνεψε από νήπιο.
Οσο ζούσαν με τον παππού τους στο χωριό τα πράγματα ήταν εύκολα, καθώς η μητέρα φύση φρόντιζε να μην τους λείψει τίποτα. Ο ίδιος χαριτολογώντας αναφέρει: «Οταν πεινούσαμε, το μόνο που είχε να κάνει ο παππούς μου ήταν να πάει για κυνήγι και να πιάσει μερικούς λαγούς».
Τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή, ο κύριος Addie πήρε τα εγγόνια του και όλοι μαζί μετακόμισαν στο Mempis. Εκεί άρχισαν και τα προβλήματα. Ο παππούς του Isaac αρρώστησε βαριά και άφησε τον 11χρονο τότε Hayes και την αδερφή του ολομόναχους.
Η συνέχεια θα μπορούσε να είναι ταινία με πρωταγωνιστή το Βασιλάκη Καΐλα. Και τι δεν έκανε ο μικρός Hayes για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Βαμβακοφυτείες, λουστράρισμα παπουτσιών, κουβάλημα ξύλων και κούρεμα γρασιδιού ήταν λίγες μόνο από τις δουλειές που έκανε για να βγάλει τα απαραίτητα γι' αυτόν και την αδερφή του.

· Η... κλίση σας προωθείται

Η καλή νεράιδα του τραγουδιού όμως, που ήξερε το σπάνιο ταλέντο που κουβαλάει ο χαμογελαστός μικρούλης Isaac, δεν τον άφησε να χαθεί στο ανώνυμο πλήθος. Οταν έγινε 16, ύστερα από προτροπή του σχολικού του συμβούλου, παίρνει μέρος σε ένα talent show τραγουδώντας Nat King Cole και αποθεώνεται. «Οταν τελείωσα, όλο το κοινό ήταν στο πόδι. Κατάλαβα ότι αυτή ήταν ευκαιρία για να κάνω καριέρα» θα πει λίγα χρόνια μετά για εκείνη τη βραδιά.
Στη συνέχεια, μαθαίνοντας σαξόφωνο, καταπιάστηκε με όλα τα μέχρι τότε παρακλάδια της μαύρης μουσικής. Jazz, Doo-Wop, μέχρι και Gospel, δεν άφησε είδος για είδος που να μην το «ψαχουλέψει», προκειμένου να βρει αυτό που του ταιριάζει. Το ταλέντο του και η εξαιρετική του επίδοση τον έφεραν μπροστά σε μία βροχή από υποτροφίες, προκειμένου να σπουδάσει φωνητική. Αυτό ήταν όμως το τελευταίο που ήθελε ο Isaac Ηayes. Αντ ‘αυτού προτίμησε να θητεύσει δίπλα στο βαρύτονο σαξοφωνίστα Floyd Newman και, από ό,τι φάνηκε, δε βγήκε χαμένος.

· Διακρίσεις

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς. Εφτά άλμπουμ του στο Νο1 των charts, αριθμός ρεκόρ για R 'n' B δίσκους, ενώ σε ολόκληρη τη δεκαετία του '70 δεν πέρασε εβδομάδα χωρίς δύο και πολλές φορές και τρεις δίσκους του Isaac Hayes στα charts. Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όμως το 1971, όταν βραβεύτηκε με Oscar για το μουσικό θέμα της ταινίας Shaft, όντας ο πρώτος Aφροαμερικάνος συνθέτης που βραβεύτηκε στην αντίστοιχη κατηγορία. Ο μονόλογος του Theme από το Shaft, όπως και η το θρυλικό πλέον «Ike’s Rap» που γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, θεωρούνται από τη hip hop κοινότητα ως τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσθηκε το ραπ.

· Ανθρωπιστική δράση

Αξιοπρόσεχτη είναι και η ανθρωπιστική του δραστηριότητα. Από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα τάχθηκε μέσω του ιδρύματος που ίδρυσε και φέρει τα αρχικά του ονόματος του ενάντια στον αναλφαβητισμό στις φτωχές χώρες της Αφρικής.
Ως αναγνώριση αυτών των προσπαθειών, ο βασιλιάς της Γκάνας, σε μία τελετή όπου συμμετείχαν και οι Public Enemy, του έδωσε τον τιμητικό τίτλο: «Nene Katey Ocansey» (Ο γενναίος πολεμιστής που δαμάζει τα θηρία) και του παραχώρησε μία έκταση 8.000 στρεμμάτων για να χτίσει ένα παλάτι. «Χρειάζεστε μόρφωση και όχι παλάτια» ήταν η απάντησή του, χτίζοντας σχολείο αντί για παλάτι στην περιοχή αυτή.



Infobox

· Ο Isaac Hayes θα εμφανισθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Principal Club Theatre

· Πέρα από καλλιτέχνης, ο Isaac Hayes είναι και εξαιρετικός σεφ. To 2000 μάλιστα κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Μαγειρεύοντας με καρδιά και ψυχή»

· Οντας αφοσιωμένος Σαϊεντολόγος, αποχώρησε από τη σειρά Southpark, όπου δάνειζε τη φωνή του στον Σεφ (σε ποιον άλλο), όταν σε ένα επεισόδιο έκρινε ότι ειρωνεύονται το δόγμα του.

· Είναι πατέρας 11 παιδιών και παππούς 16 εγγονών.

· Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ο δρόμος για την ευτυχία», το οποίο μοιράζει δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του www. isaachayes. com.

No comments: