Tuesday, March 6, 2007

Τα καλύτερα «Gourmet» της Θεσσαλονίκης

Τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής βράβευσε χθες το περιοδικό γαστρονομίας «Gourmet» της «Κ.Ε.», σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, παρουσία βουλευτών και προσωπικοτήτων της πόλης. Η εκδήλωση αποτέλεσε την αυλαία της μεγάλης γαστρονομικής γιορτής των ομώνυμων βραβείων «Gourmet», που για δεύτερη φορά οργανώνει το περιοδικό.

Τη γιορτή συντόνισε από τη θέση του παρουσιαστή ο πάντα απολαυστικός, τόσο από πλευράς μαγειρικής όσο και από πλευράς χιούμορ, Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ, μεταξύ άλλων, βραβεία απένειμαν οι Σεραφείμ Φυντανίδης, Γιάννης Βλαστάρης και Χρήστος Μπλέτας.

Από την απονομή των βραβείων. Στη σκηνή ο Σερ. Φυντανίδης και ο Ηλ. Μαμαλάκης
Απονεμήθηκαν δώδεκα βραβεία και 24 διακρίσεις σε εστιατόρια που με την ποιότητα της κουζίνας τους και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν έχουν διακριθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των απαιτητικών Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης και της Χαλκιδικής. Απονεμήθηκαν επίσης και εννέα βραβεία κρασιού, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν και τις κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται.

Στη διάσημη διαχρονική ταβέρνα «Κρικέλας» απονεμήθηκε το βραβείο «All Time Classic - Blue Label Award», ενώ για τη συνολική του προσφορά στη γαστρονομία και την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά απονεμήθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη το «Βραβείο Γαστρονομίας και Τέχνης Βίου».

Τα βραβεία

Τα βραβεία και οι διακρίσεις ανά κατηγορία απονεμήθηκαν ως εξής:

* Βραβείο «Bar Restaurant» στο «9 Cloud Level» και διάκριση στο «Lorry Μ».

* Βραβείο «Brasserie Bistrot» στο «Αγιαλί» και διάκριση στα «Garcon» και «Ντορέ - Ζύθος».

* Βραβείο «Εστιατόριο Ξένης Κουζίνας» στο «Le Due Terre» και διάκριση στο «Η Γεύση της Κίνας».

* Στην κατηγορία «Εστιατόριο Δημιουργικής Κουζίνας» δεν υπήρξε κάποιο, που, σύμφωνα με την επιτροπή, να πληροί τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα κριτήρια, ενώ στην ίδια κατηγορία διάκριση απέσπασαν τα «Μανδραγόρας» και «Alfredo's».

* Βραβείο «Εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας» στο «Βότσαλο» και διάκριση στα «Ερμής» και «Tiffany's».

* Βραβείο «Ψαροταβέρνα» στη «Μαύρη Θάλασσα» και διακρίσεις στα «Αγκυροβόλι» και «Τάσος».

* Βραβείο «Ουζερί - Μεζεδοπωλείο» στο «Αδαλάκης» και διακρίσεις στα «Αριστοτέλους», «Ματούλα», «Ωραία Σμύρνη» και «Μπερεκέτι».

* Βραβείο «Ψησταριά» στο «Διαγώνιος» και διακρίσεις στο «Νέα Κληματαριά».

* Βραβείο «Λίστα Κρασιού» στο «Μανδραγόρας» και διακρίσεις στα «Alfredo's» και «Η Γεύση της Κίνας».

* Βραβείο «Μπακάλικο» στο «Κοσμάς».

Στη Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική, το βραβείο «Ψαροταβέρνα» απονεμήθηκε στην ψαροταβέρνα «Αλέξης» και διακρίσεις στις «Καπετάνιος», «Κρητικός», «Τα Κύματα» και «Το Πυροφάνι». Βραβείο «Εστιατόριο Δημιουργικής Κουζίνας» απονεμήθηκε στο «Squirrel» και διακρίσεις στα «Ντομάτα», «Byblos» και «Walter», ενώ «Εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας» αναδείχτηκε η «Σουσουράδα».

Βραβεία κρασιού

Τα βραβεία κρασιού απονεμήθηκαν ως εξής:

«Αφρώδες κρασί της χρονιάς» αναδείχτηκε το «Rose Reserve 10 Ans 1996, Clair». «Λευκό ξηρό κρασί της χρονιάς από ελληνικές ποικιλίες» αναδείχτηκε το «Ασπρολίθι 2006, Αγγελος Ρούβαλης». «Λευκό ξηρό κρασί της χρονιάς από διεθνείς ποικιλίες» αναδείχτηκε το «Coma Berenices 2006, Κτήμα Μερκούρη», «Λευκό ξηρό κρασί της χρονιάς από χαρμάνι ελληνικών και διεθνών ποικιλιών» αναδείχτηκε το «Τέχνη Αλυπίας Λευκό 2006, Κτήμα Τέχνη Οίνου», «Ροζέ κρασί της χρονιάς» το «Ξινόμαυρο Ροζέ 2006, Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου». «Ερυθρό κρασί της χρονιάς από ελληνικές ποκιλίες» το «Αβατον 2003, Κτήμα Γεροβασιλείου». «Ερυθρό κρασί της χρονιάς από διεθνείς ποικιλίες» το «Syrah 2005, Κτήμα Αβαντίς», «Ερυθρό ξηρό κρασί της χρονιάς από χαρμάνι ελληνικών και διεθνών ποικιλιών» το «Αβατον 2003, Αμπελώνες Τσάνταλη» και, τέλος, «Γλυκό κρασί της χρονιάς» αναδείχτηκε ο «Μοσχάτος Λήμνου 2005, Πέτρος Χατζηγεωργίου».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και εκπρόσωποι φορέων.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες «Αλτις», «FORD» και το «Johnnie Walker Blue Label».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2007

No comments: