Thursday, March 1, 2007

ΑQUARIUM STORIES

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας

Κατερίνας Αποστολίδου,

«ΑQUARIUM STORIES»

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου 2007

Η έκθεση με τίτλο «ΑQUARIUM STORIES» αποτελείται από τρεις εγκαταστάσεις βίντεο και αφορά στην καινούρια δουλειά της Κ. Αποστολίδου.

Με άξονα πάντα το υγρό στοιχείο και ό,τι αυτό αρχετυπικά συμβολίζει, η Κατερίνα Αποστολίδου ερευνά τα εύθραυστα όρια της ψυχικής μας ισορροπίας και εξερευνά την σκοτεινή, ερμητική, υπόγεια πλευρά της πραγματικότητας που μας υποβάλλει τους φόβους και τις επιθυμίες μας.

Η καλλιτέχνιδα έχει παρουσιάσει τις γλυπτικές της εγκαταστάσεις σε διεθνείς εκθέσεις όπως : The ship is still not in sight…. Lichthaus, Βρέμη, (επιμ.: Κ. Κοσκινά), και OPEN, Βενετία, (επιμ. Λ. Τσίκουτα), Leaving the island, PICAF, Πουσάν, Κορέα, (επιμ.: R. Martinez, Hou Hanrou).

Το 2004 συμμετείχε με tο έργο Luna, στη 2η Μπιενάλε βίντεο, Video Zone 2, Τελ Αβίβ (επιμ. Κ. Γρέγου) και στην έκθεση Nine Muses I presume? Μαδρίτη, στα πλαίσια της Ελληνικής συμμετοχής στην ARCO (επιμ.: Κ. Γρέγου, Ν. Ζαχαρόπουλος, Σ. Παππά).

Το έργο : This might look suicidal…, και : And some have quite a reputation…. 2006 (Μπορεί να φαίνεται αυτοκτονικό…, και Μερικές έχουν τη φήμη ...) αποτελείται από τέσσερις συγχρονισμένες βίντεο προβολές τοποθετημένες ανά δύο, η μία απέναντι από την άλλη.

Η οικεία πράξη της γραφής γίνεται καταναγκαστική και ανοίκεια ενώ συντονίζεται με πλάσματα του βυθού που μοιάζουν να υπαγορεύουν μια τιμωρία.

Η Κατερίνα Αποστολίδου χρησιμοποιεί τις εικόνες του βυθού σαν αλληγορίες εσωτερικών καταστάσεων και υπαρξιακής ανησυχίας. Όπως λέει η ίδια : «Στις δύο εικόνες- παραβολές με ενδιαφέρει η ‘τιμωρία’ που υπαγορεύεται από μέσα αλλά επιβάλλεται από έξω, από αυτά που μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν».

Το έργο: They find their prey...2006, (Βρίσκουν τη τροφή τους), είναι ένα βίντεο μικρής διάρκειας, με ελλειπτική αφήγηση όπου η εικόνα αρχικά ακατάληπτη οδηγεί το θεατή σε δικές του ερμηνείες μέχρι να αποκαλυφθεί εντελώς στο τέλος του έργου.

Στο έργο : Luna, 2004 η εικόνα του Λούνα Παρκ παραμορφώνεται μέσα από την αντανάκλασή της στο νερό καθώς όλα περιστρέφονται γύρω από τον ορίζοντα του νερού που χωρίζει την εικόνα σε δύο μέρη.

O οικείος και χαρούμενος χώρος του Λούνα Παρκ μεταμορφώνεται σε κάτι ανοίκεια απειλητικό και τρομακτικό ενώ περιοδικά βυθίζεται σε μια απόλυτη σιωπή.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου – 22 Απριλίου 2007

Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007, ώρα 20.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Χορηγός καταλόγου: akto Art & Design

Xορηγοί Μουσείου: ΔΕΘ-Helexpo, Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη / Lloyds Γ. Καραβίας & Συνεργάτες, Ξενοδοχείο Βεργίνα

Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ 3

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης www.mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 9:30-14:00 & 18:30-21:00, Κυριακή: 11:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.

No comments: